Liftingul facial – detalii operatie

Liftingul facial – detalii operatie

Introducere

Trecerea anilor își pune amprenta asupra fiecărei părți a corpului nostru, față fiind însă prima care are de suferit de pe urma înaintării în vârstă, cu timpul își pierde din țesutul adipos acumulat și începe să capete un aspect slăbit. La aceasta se adaugă și acțiunea nocivă a altor factori precum: razele soarelui, fumatul și afecțiunile dermatologice. Efectul imediat este: obraji fără fermitate, sprâncene care coboară inestetic asupra ochilor, cearcănele proeminente, aspectul îmbătrânit al maxilarului și apariția pliurilor la nivelul gâtului. Rezultatul este o fată cu aspect alungit și îmbătrânit. Lifingul este soluția pentru un chip cu zece ani mai tânăr. Liftingul facial este o operație care se practică din perioada anilor ’70 și este cea mai bună soluție pentru atenuarea prejudiciilor estetice ale vârstei. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, efectele gravitației, stresurile cotidiene și expunerea la soare pot fi văzute pe fețele lor, prin apariția unor riduri adânci. Procesul de îmbătrânire afectează, pe lângă piele și țesuturile subiacente cum ar fi: mușchii fetei și gâtului și chiar scheletul osos poate fi sediul unor modificări involutive. Liftingul facial nu poate opri procesul de îmbătrânire, el dând numai „timpul înapoi” prin atenuarea celor mai vizibile semne ale îmbătrânirii.

Ce pacienți pot beneficia de liftingul facial

De regulă, liftingul facial se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani dar se poate face și la persoane sănătoase cu vârsta de 80 de ani. Trebuie reținut faptul că liftingul întinerește dar nu înfrumusețează, în sensul că operația corectează efectul îmbătrânirii.

Riscurile operației

Nu există operație ca să nu implice un risc. Când operația este făcută de un chirurg plastician experimentat, complicațiile sunt rare și de obicei minore. Există diferențe foarte mari între pacienți în ceea ce privește capacitatea de vindecare, astfel că rezultatul nu este niciodată complet previzibil. Ca și complicații pot apărea hematoame, infecții, lezarea unui ram motor din nervul facial. De asemenea, poate apărea o lățire a cicatricilor și o rărire a părului la nivelul cicatricii temporale.

Indicații preoperatorii

  • nu mâncați și nu beți nimic după miezul nopții înaintea operației;
  • este interzisă administrarea aspirinei și a medicamentelor ce o conțin,cu 2 săptămâni înainte de operație;
  • de regulă, la femei operația trebuie făcută în afara perioadei menstruale;
  • trebuie să anunțați chirurgul și medicul anestezist dacă aveți probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
  • trebuie să anunțați medicul dacă purtați proteze dentare sau lentile de contact;
  • dacă fumați, planificați-vă să vă lăsați cu cel puțin 1-2 săptămâni înainte de operație și nu vă apucați decât la minimum 2 săptămâni după operație;
  • evitați să vă expuneți în exces la soare înainte de operație, în special regiunea facială;
  • nu urmați o dietă strictă înainte de operație deoarece poate întârzia vindecarea;
  • dacă răciți sau faceți o infecție de orice fel, operația trebuie amânată.

Intervenția chirurgicală

Operația de lifting facial se face sub anestezie locală combinată cu anestezie intravenoasă. Unii chirurgi prefera anestezia generală cu intubație. Intervenția durează aproximativ 3 ore. Scopul acestei operații este de întindere a pielii fetei și gâtului cu repoziționarea mușchilor fetei. Incizia practicată se întinde de la nivelul pielii păroase a capului, prin fața urechii, apoi ocolește lobul și trece în partea posterioară a acesteia. Pielea este separată de mușchii și grăsimea de sub ea. Mușchii se întăresc, pielea este tracționată în spate și în sus și este îndepărtat excesul. După operație se poate lăsa un mic tub de dren pentru a împiedica formarea unor hematoame. În același timp operator se pot rezolva și cearcănele de la nivelul pleoapelor inferioare precum și surplusul de piele de la nivelul pleoapelor superioare. După operație se aplică un pansament circular compresiv la nivelul fetei.

Spitalizarea postoperatorie

După operația de lifting facial este necesară o spitalizare de 3-5 zile pentru a rămâne sub supravegherea personalului medical, perioada în care se administrează antibiotice, profilactic. Tuburile de dren se scot după 1-2 zile.

Recuperarea postoperatorie

În primele zile postoperator, poate exista un ușor disconfort precum și dureri locale care pot fi combătute cu medicație antialgică. De asemenea, timp de câteva săptămâni poate persista o ușoară amorțeală a pielii. Bandajele se pot păstra până la 7-10 zile. În prima săptămână tegumentele pielii sunt palide, ușor edemațiate, uneori prezentând și mici echimoze care vor dispărea după prima săptămână. Firele se scot după 12 zile de la operație, acest lucru putând fi rezolvat fără probleme de medicul de familie al fiecăruia. După vindecare, este foarte important să se evite expunerea la soare, frig, ca și fluctuațiile în greutate care pot compromite rezultatele intervenției. În privința cicatricilor, până la 6 luni ele se roșesc și se umflă iar după 9 luni – 1 an, se aplatizează și se deschid la culoare. Practic, după 9 luni, cicatricea din fața urechii, singura porțiune care nu este mascată de păr, devine aproape invizibilă.

Concluzii

Avem peste 500 de operații de lifting facial. Dacă vă faceți un lifting nu opriți timpul. Pielea va continua să îmbătrânească în timp, dar efectele unui lifting sunt de durată și după ani de zile veți continua să arătați mai bine decât dacă nu v-ați fi făcut operația.