Clinica Brol - Despre Timișoara
Home » Prezentare clinica Brol » Despre Timișoara (România)
Despre Timișoara (România)
Clinica Brol
Așezat de-a lungul râului Bega, Timișoara este unul dintre cele mai mari orașe din România, pol important al culturii și punte de legătură între România și Europa de Vest.
Orașul este supranumit “Mica Viena” ca urmare a vieții culturale bogate, a vestigiilor istorice și a clădirilor datând din secolul 18. Castelul Huniade din Timișoara, construit între anii 1443-1447 de către Ioan de Hunedoara, găzduiește în prezent un muzeu istoric.
În 1788 erau mai puțin de 10.000 de oameni în Timișoara iar în prezent este cel mai mare oraș din vestul României, cu o populație de 365.000 de oameni, incluzând zonele limitrofe. 86% sunt români, 5% unguri și 1,3% germani (date din 2011 – n.r.).
Timișoara vă așteaptă cu o ofertă bogată de locuri pentru petrecerea timpului liber, o zonă de promenadă absolut încântătoare de-o parte și de cealaltă a răului Bega, numeroase parcuri și zone verzi precum și o premieră Europeană: 3 Teatre în limbi diferite: română, germană și maghiară.
Dintre premierele cu care urbea de pe Bega se laudă, amintim:
Prima stație de ambulanța de pe teritoriul actual al țării noastre a fost înființată în 1887, evident la Timișoara sub numele de “Societatea Voluntară Salvarea”. Mai mult decât atât, a fost a doua stație de acest fel din imperiul Austro-Ungar după cea din Viena (1884), devansând orașe din Imperiu de o importanță semnificativ mai mare, ca Budapesta sau Graz.
Prima linie de tramvai cu cai din oraș este deschisă la 8 iulie 1869, ea fiind construită sub conducerea inginerului elvețian Enric Baader. Pe această linie a circulat primul tramvai tras de cai de pe teritoriul actual al României.
În anul 1760 Timișoara devine primul oraș din Imperiul Habsburgic, care introduce lămpi pe petrol și seu pentru iluminatul public.
Urmând cursul revoluțiilor tehnice, paginile de istorie consemnează faptul că la 01 noiembrie 1857 la Timișoara se introduce pentru prima dată iluminatul stradal cu gaz aerian, produs prin distilarea cărbunelui, orașul devenind astfel, încă o dată, primul din Imperiul Habsburgic cu astfel de lămpi stradale.