fbpx

Introducere

Ne obsedează ideea unui corp armonios și foarte puține sunt femeile care se resemnează cu adevărat în fața excesului de greutate, chiar și atunci fiind posibil ca resemnarea să determine traume interne profunde, care pot avea rezultate tragice. Încrederea în sine este o condiție esențială pentru sănătatea și reușita noastră în viață! Lipoaspirația este o metodă de îndepărtare a depozitelor adipoase din zone care sunt genetic programate ca fiind greu de redus (coapse, fese, solduri, abdomen – pentru femei; abdomen, solduri – pentru bărbați). De menționat că lipoaspirația nu este o metodă de slăbit, ci doar de conturare a corpului, de „sculptură” a corpului și este o excelentă metodă de stimulare a voinței pentru a obține dimensiunile dorite. Acest tip de operație se practică din perioada anilor ’80, fiind considerată în SUA cea mai populară intervenție de chirurgie estetică.

Ce pacienți pot beneficia de lipoaspirație

De lipoaspirație pot beneficia pacienți cu greutatea corporală apropiată de normal, cu piele elastică, sănătoși fizic și psihic dar care au depozite de grăsime în exces localizate în anumite zone. Deși vârsta nu are nici o importanță, totuși la vârstnici pielea nu mai este la fel de elastică și nu se mai pot obține rezultate estetice la fel de bune.

Riscurile operației

Nu există operație care să nu implice un risc. Complicațiile lipoaspirației sunt de regulă foarte rare mai ales dacă pacienții sunt aleși cu grijă, dacă sala de operație este bine dotată și chirurgul are experiență. Există tendința să fie considerată o operație ușoară, pe care o poate face orice medic și în orice condiții de sală de operație. Vă recomandam să vă adresați pentru această operație unor chirurgi plasticieni cu experiență, care dispun și de dotarea necesară. Chiar dacă medicul este foarte bun, dacă spitalul este dotat cu tehnologie de ultimă oră, nimeni nu poate garanta că nu vor apărea complicații. Riscurile cresc dacă în aceeași ședință operatorie sunt tratate mai multe zone și dacă cantitatea de aspirat depășește 2-3 litri. Dacă se depășește cantitatea de 4 litri de aspirat gros la o singură intervenție, este uneori necesară transfuzia de sânge. Pot apărea infecții, hematoame și seroame, complicația cea mai redutabilă fiind formarea de cheaguri de sânge sau grăsime care pot migra la plămân și pot cauza moartea. De asemenea, pot apărea denivelări tegumentare în special la persoanele cu elasticitate scăzută a pielii și cu tulburări de sensibilitate.

Indicații preoperatorii

  • nu mâncați și nu beți nimic după miezul nopții înaintea operației;
  • este interzisă administrarea aspirinei și a medicamentelor ce o conțin, cu 2 săptămâni înainte de operație;
  • de regulă, operația trebuie făcută în afara perioadei menstruale;
  • trebuie să anunțați chirurgul și medicul anestezist dacă aveți probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
  • trebuie să anunțați medicul dacă purtați proteze dentare sau lentile de contact;
  • dacă fumați, planificați-vă să vă lăsați cu cel puțin 1-2 săptămâni înainte de operație și nu vă apucați decât la minimum 2 săptămâni după operație;
  • evitați să vă expuneți în exces la soare înainte de operație, în special regiunea care va fi operată;
  • nu urmați o dietă strictă înainte de operație deoarece poate întârzia vindecarea;
  • dacă răciți sau faceți o infecție de orice fel, operația trebuie amânată.

Intervenția chirurgicală

Lipoaspirația se poate face cu anestezie generală, anestezie intravenoasă completată, anestezie locală sau cu anestezie peridurală. Tipul de anestezie este stabilit de medicul anestezist în discuția preanestezică pe care o are cu pacientul. Operația durează în medie o oră pentru o zonă. Lipoaspirația implică introducerea unei canule speciale în țesutul adipos, prin incizii de 3-4 mm și prin mișcări repetate, grupuri de celule sunt separate și aspirate. De regulă sunt necesare 2-3 incizii pentru fiecare zonă. Cicatricile sunt greu de observat și nu pun probleme din punct de vedere estetic. Tehnicile moderne folosesc injectarea ariei care va fi aspirată cu un lichid care conține anestezic diluat pentru a reduce disconfortul postoperator și adrenalină care reduce sângerarea. Aceste tehnici se numesc „tehnici tumescente”. Imediat după terminarea lipoaspirației, zonele aspirate sunt pansate cu pansament compresiv pentru a preveni formarea seroamelor și hematoamelor.

Spitalizarea postoperatorie

Lipoaspirațiile mici la care s-au scos sub 2 litri de aspirat pot fi externate după 24 de ore. Dacă cantitatea de aspirat a fost mai mare sau la pacienții care considerăm că trebuie monitorizați, prelungim internarea pentru 2-3 zile. Pe toată perioada internării administrăm pacienților noștri antibiotic, antitrombotic, antalgic și antiinflamator la nevoie.

Recuperarea postoperatorie

După externare, firele se scot la 5-6 zile de la operație, acest lucru putând fi rezolvat fără probleme de medicul de familie al fiecăruia. Trebuie purtați pantaloni sau centuri elastice care ajută la retracția și dispunerea uniformă a surplusului tegumentar. De asemenea, un element foarte important care previne apariția unor denivelări la nivelul zonelor aspirate, este masajul postoperator pe care noi îl începem încă din perioada internării. Umflăturile și vânătăile dispar de regulă în primele 3 săptămâni, rareori persistând 1-2 luni. Rezultatul definitiv se poate aprecia de regulă după 3 luni. Activitatea obișnuită poate fi reluată în maximum 1 săptămână. Pentru păstrarea în timp a rezultatului obținut, este important să urmați un regim igieno-dietetic recomandat de un medic nutriționist și să nu ezitați să practicați un sport.

Concluzii

Numărul celulelor grase în corpul uman este fix, deci prin eliminarea unora scade numărul celor rămase. Eliminarea grăsimii este permanentă dar dacă se produce o creștere a volumului celulelor grase printr-un proces de îngrășare, volumul crește și în zona aspirată, dar niciodată această zonă nu mai poate deveni la fel de mare cum a fost înainte de operație. Trebuie să știți că lipoaspirația nu este o metodă de slăbit ci o metodă de conturare a corpului. Pentru a pierde din greutate, cele mai indicate metode sunt dieta alimentară și exercițiile fizice. Cu această operație avem o experiență mare, peste 4000 de cazuri rezolvate în cei 14 ani de funcționare ai clinicii private.