Abdominoplastia - Detalii procedură
Home » Specialități » Chirurgie estetică » Remodelarea corpului » Abdominoplastia – prezentare » Abdominoplastia – detalii operatie
Abdominoplastia – detalii operatie
Abdominoplastia
Introducere
Majoritatea femeilor au probleme cu aspectul inestetic al abdomenului, chiar dacă aspectul per ansamblu este unul armonios. Supraponderabilitatea este cel mai negru coșmar al femeilor dar și al bărbaților, iar atunci când orice fel de metodă alternativă chirurgiei nu dă roade, ultima soluție rămâne bisturiul.
Abdominoplastia duce la îndepărtarea „șorțului” de la nivelul abdomenului inferior producând o cicatrice permanentă extinsă de regulă de la un șold la altul.
Abdominoplastia se practică din anii ’60 și dacă este făcută de un chirurg plastician experimentat, rezultatele sunt bune.
Abdominoplastia este o intervenție chirurgicală majoră, cu ajutorul căreia se îndepărtează excesul de piele și grăsime de la nivelul abdomenului inferior. În același timp operator se pot rezolva defectele de perete abdominal și se suturează pe linia mediană mușchii drepți abdominali.
Ce pacienți pot beneficia de abdominoplastie
Abdominoplastia se adresează în egală măsură atât bărbaților cât și femeilor care prezintă un surplus tegumentar (sort) însoțit de un depozit adipos, care nu se pot îndepărta prin dieta sau exerciții. Operația este folositoare și femeilor care datorită unor sarcini multiple, au mușchii abdominali mult depărtați. De asemenea, prin această intervenție se pot îndepărta vergeturile și cicatricile situate sub ombilic.
Abdominoplastia nu trebuie făcută femeilor care doresc să mai aibă o sarcină sau la pacienți care doresc să mai facă una sau mai multe diete.
Riscurile operației
Nu există operație care să nu implice un risc. Fiind o intervenție chirurgicală mare, riscurile trebuie discutate amănunțit cu chirurgul și cu medicul anestezist înainte de operație.
În afara riscurilor pe care orice anestezie generală le implică, pot apărea infecții, hematoame, embolii sau cicatrice inestetice.
Indicații preoperatorii
- nu mâncați și nu beți nimic după miezul nopții înaintea operației;
- este interzisă administrarea aspirinei și a medicamentelor ce o conțin, cu 2 săptămâni înainte de operație;
- de regulă operația trebuie făcută în afara perioadei menstruale;
- trebuie să anunțați chirurgul și medicul anestezist dacă aveți probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
- trebuie să anunțați medicul dacă purtați proteze dentare sau lentile de contact;
- dacă fumați, planificați-vă să vă lăsați cu cel puțin 1-2 săptămâni înainte de operație și nu vă apucați decât la minimum 2 săptămâni după operație;
- evitați să vă expuneți în exces la soare înainte de operație, în special regiunea abdominală;
- nu urmați o dietă strictă înainte de operație deoarece poate întârzia vindecarea;
- dacă răciți sau faceți o infecție de orice fel, operația trebuie amânată.
Intervenția chirurgicală
Abdominoplastia se face sub anestezie generală. Durează între 2 și 5 ore, în funcție de complexitatea cazului. Se face o incizie în partea inferioară a abdomenului, sub linia chilotului și o a doua incizie în jurul buricului, pentru a-l elibera de țesuturile din jur. Se decolează pielea și țesutul celular subcutanat, până aproape de rebordurile costale. Dacă este cazul, se întărește peretele mosculo-aponevrotic suturându-se mușchii pe linia mediană. Lamboul de piele și țesut adipos decolat este întins în jos și se îndepărtează în bloc surplusul cutaneo-grăsos. De regulă, la o astfel de intervenție se îndepărtează tot tegumentul subombilical împreună cu țesutul adipos. Se taie apoi o nouă gaură pentru buric, care este apoi fixat în aceasta. În final, incizia se coase și se lasă 1-2 tuburi de dren timp de câteva zile.
Spitalizarea postoperatorie
Deoarece abdominoplastia este încadrată între operațiile mari, noi preferăm o spitalizare mai îndelungată, de 5-7 zile, pentru a spori siguranța pacientului și pentru a reduce complicațiile la minimum. În această perioadă, pacientul va purta pansament și o burtieră elastică, va primi medicație antitrombotică și antibiotice. De asemenea, chiar a doua zi după operație, se va urmări mobilizarea cât mai precoce a pacientului, pentru evitarea complicațiilor trombo-embolice.
Recuperarea postoperatorie
După externare, firele se scot la 12 zile de la operație, acest lucru putând fi rezolvat fără probleme de medicul de familie al fiecăruia. Pacientul va mai purta burtiera cel puțin 2 săptămâni după scoaterea firelor. Recuperarea după abdominoplastie este individuală. Unele persoane se întorc la serviciu după 2 săptămâni, în timp ce altora le trebuie 3-4 săptămâni de odihnă și recuperare. Este recomandată o gimnastică medicală ușoară pentru tonifierea musculaturii abdominale. În privința cicatricilor, până la 6 luni ele se roșesc și se umflă iar după 9 luni – 1 an ele se aplatizează și se deschid la culoare. Se recomandă evitarea expunerii la soare timp de 1 an de la operație, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor. Ele nu vor dispărea niciodată complet dar pot fi mascate de chilot și chiar de costumul de baie.
Pentru păstrarea în timp a rezultatului obținut, este important să urmați un regim igieno-dietetic recomandat de un medic nutriționist și să nu ezitați să practicați un sport.
Concluzii
Cu această operație avem o experiență mare, peste 1500 cazuri rezolvate într-o perioadă de 20 ani. Dacă sunteți realist în așteptări și sunteți pregătit să suportați consecințele care constau într-o cicatrice permanentă și o perioadă destul de lungă de recuperare, atunci abdominoplastia este soluția pentru dumneavoastră.