Rinoplastia
Home » Specialități » Chirurgie estetică » Chirurgia feței » Rinoplastia (remodelarea nasului) – prezentare » Rinoplastia (remodelarea nasului) – Întrebări frecvente
Rinoplastia (remodelarea nasului) – Întrebări frecvente
Rinoplastia
Orice intervenție chirurgicală implică un grad de risc. Acesta poate fi minimalizat printr-o evaluare medicală prin analize de laborator și examen clinic. O perioadă rămâne o sensibilitate crescută iar respirația poate fi puțin mai dificilă în perioada de recuperare, dar respectând indicațiile postoperatorii putem obține rezultatul dorit.
Timp de 7 zile se va menține un conformator extern pe nas .De asemenea pot apărea echimoze (vânătăi) în jurul ochilor care se resorb în aproximativ 10-15 zile. Nasul va rămâne mai edemațiat după operație și își va reveni treptat în aproximativ 30 zile.
Rinoplastia se face cu anestezie generală cu intubație oro-traheală, eliminând astfel riscul durerii și al aspirației sângelui în timpul intervenției.
În cazul unei cicatrizări defectuoase cu fibrozări și retracții necontrolate ale țesuturilor cartilajul se poate deforma, dar în acest caz corecția se poate face doar prin metoda rinoplastiei deschise.
Tehnica închisă presupune o incizie în interiorul nărilor și este utilă când se dorește doar corecția septului și/sau eliminarea cocoașei dorsale a nasului.
Metoda deschisă presupune o incizie la baza nasului și disecția (decolarea) tegumentului de pe cartilajele vârfului, astfel permite corecția lobulului nazal. Prin această metodă rămâne o mică cicatrice care se estompează în timp.
Nu este un anotimp preferat pentru rinoplastie, dar iarna nu este recomandată expunerea prelungită la temperaturi foarte scăzute imediat după operație, datorită sensibilității mai crescute a mucoasei nazale în această perioadă, așa cum vara nu sunt recomandate expunerile prelungite la soare.
În cazul unor prejudicii estetice majore sau a obstrucțiilor respiratorii se poate interveni la orice vârstă, dar în cazul minorilor este necesar acordul părinților, astfel încât copilul să poată scăpa de complexele care-i afectează respectul de sine.
Purtarea ochelarilor nu este indicată în perioada edemului, deoarece după cicatrizare există riscul apariției unor denivelări pe dorsul nasului.
Sunt necesare 24-48 de ore de spitalizare în urma intervenției, timp în care nasul este masat pentru reducerea sângerărilor și edemului. După scoaterea meselor pacientul poate pleca acasă.