fbpx

Introducere

Nasul este trăsătura cea mai proeminentă a fetei, dimensiunea și forma poate fi cea mai definitorie trăsătură a fetei. Și cum încrederea în sine este o condiție esențială pentru sănătatea și reușita noastră în viață nu rămâne decât un pas spre alegerea de a avea un nas frumos! Rinoplastia este o operație estetică care se adresează piramidei nazale, fiind una dintre cele mai solicitate operații. Rinoplastia este o tehnică chirurgicală care restructurează și redă forma naturală a nasului prin repararea sechelelor unor traumatisme sau corectarea posibilelor deformări ereditare.

Ce pacienți pot beneficia de rinoplastie?

Rinoplastia se poate face în scop pur estetic, pentru motive reconstructive sau pentru rezolvarea unor probleme de respirație. Rinoplastia poate îmbunătăți înfățișarea și încrederea Dvs. De regulă se operează persoane care au depășit vârsta pubertății, astfel încât modificările să se armonizeze perfect și realist cu fizionomia mătură a persoanei.

Riscurile operației

Nu există operație care să nu implice un risc dar când operația este făcută de un chirurg plastician experimentat, complicațiile sunt rare și de obicei minore. Există diferențe foarte mari între pacienți în ceea ce privește capacitatea de vindecare, astfel că rezultatul nu este niciodată complet previzibil. După operație, pe tegumentul piramidei nazale pot apărea mici puncte roșii datorate spargerii unor vase mici de sânge. În ceea ce privește cicatricele, ele nu se observă dacă se practica metoda închisă iar când se practica metoda deschisă, ele sunt puțin vizibile.

Indicații preoperatorii

  • nu mâncați și nu beți nimic după miezul nopții înaintea operației;
  • este interzisă administrarea aspirinei și a medicamentelor ce o conțin, cu 2 săptămâni înainte de operație;
  • la femei, de regulă operația trebuie făcută în afara perioadei menstruale;
  • trebuie să anunțați chirurgul și medicul anestezist dacă aveți probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
  • trebuie să anunțați medicul dacă purtați proteze dentare sau lentile de contact;
  • dacă fumați, planificați-vă să vă lăsați cu cel puțin 1-2 săptămâni înainte de operație și nu vă apucați decât după minimum 2 săptămâni după operație;
  • evitați să vă expuneți în exces la soare înainte de operație, în special regiunea facială;
  • nu urmați o dietă strictă înainte de operație deoarece poate întârzia vindecarea;
  • dacă răciți sau faceți o infecție de orice fel, operația trebuie amânată.

Intervenția chirurgicală

Rinoplastia se face sub anestezie generală sau sub anestezie locală combinată cu o anestezie intravenoasă ușoară. Operația durează aproximativ 1 ora, procedurile mai complicate pot dura mai mult. În timpul operației, pielea nasului se separă de os și cartilaj, care sunt apoi sculptate în formă dorită. Noi preferăm metoda închisă, cu incizii în interiorul nasului, procedura deschisă fiind rezervată cazurilor mai complicate. După operație, pe piramida nazală se pune o atelă, care se menține de regulă 7 zile. Nările se acoperă cu mese timp de 24 de ore.

Spitalizarea postoperatorie

După operația de rinoplastie este necesară o spitalizare de 1 zi pentru a rămâne sub supravegherea personalului medical, perioada în care se administrează antibiotice, profilactic. Mesele se scot după 24 de ore.

Recuperarea postoperatorie

În primele zile postoperator, pacientul își poate simți față umflată, cu edem și echimoze în special la nivelul pleoapelor inferioare. În acest caz, trebuie aplicate comprese reci care vor reduce evident această simptomatologie. De regulă, echimozele și edemul persistă în prima săptămână. De asemenea, nu trebuie să fiți speriați dacă în primele zile după operație aveți o ușoară sângerare. Până la sfârșitul primei săptămâni, atela și firele sunt scoase. Timp de 2 săptămâni trebuie evitate activitățile solicitante, care pot crește tensiunea arterială, fapt ce ar favoriza unele sângerări. La pacienții care poartă ochelari, pe o perioadă de 6-7 săptămâni este contraindicat ca aceștia să se sprijine pe piramida nazală. După scoaterea atelei și până la aproximativ 3 luni persistă un ușor edem, care cu timpul se diminuează.

Concluzii

Rinoplastia realizează un echilibru estetic al fetei, rezultatul fiind creșterea încrederii în dumneavoastră.

Cum puteți beneficia de această intervenție

Programați-vă pentru o consultație la Prof. dr. Bratu.