Reconstrucția sânilor - detalii operație
Home » Specialități » Chirurgia oncologică a sânului » Reconstrucția sânilor » Reconstrucția sânilor – detalii operație
Reconstrucția sânilor – detalii operație
Reconstrucția sânilor
Introducere
Operația de reconstrucție mamară restabilește integritatea anatomică a corpului feminin, redându-i acea parte care pentru multe persoane rezonează cu feminitatea, frumusețea, maternitatea sau chiar cu propria identitate. Restaurarea sânului pierdut după o mastectomie ajustează echilibrul emoțional al persoanei și o ajută să își reocupe locul în familie și societate.
Reconstrucția îmbunătățește calitatea vieții femeilor care au trecut printr-o operație pentru cancer mamar începând de la micile detalii vestimentare până la restabilirea libidoului, operația ajută femeia să treacă mai ușor peste acest moment dificil din viața ei. Obținerea aspectului fizic dinainte de mestectomie reface percepția femeii asupra propriei imagini, fapt ce se corelează cu creșterea stimei de sine, a încrederii în propriile forțe și cu convingerea că viața a revenit la normal.
Chirurgia cancerului mamar a cunoscut o schimbare radicală în ultimii 20 ani prin evoluția metodelor de screening și diagnostic și prin introducerea chirurgiei conservatoare și a abordului multidisciplinar, echipa din care fac parte chirurgi onologi, chirurgi plasticieni, anatomopatologi, radioterapeuți, chimioterapeuți precum și psihologi.
Dacă în urmă cu câțiva ani intervențiile chirurgicale vizau numai efectul terapeutic lăsând pe locul doi aspectul estetic și indicațiile psiho-sociale în prezent chirurgia sânului și reconstrucția lui poate oferi pacientelor respective un aspect cât mai apropiat de cel fiziologic și siguranța din punct de vedere terapeutic.
Rezecția completă a tumorii cu minimalizarea potențialelor deformări ale sânului poartă denumirea de chirurgie oncoplastică, noțiune introdusă pentru prima dată în 1993 de către Audreutsch.
Scopul reconstrucție mamare postmastectomie este refacerea volumului sânului și simetrizarea cu sânul contralateral, reconstrucția formei și reconstrucția complexului areolopapilar.
Utilizarea protezelor mamare și a expandoarelor tisulare este una din metodele de bază în reconstrucția sânului postmastectomie și se poate clasifica în reconstrucție imediată, atunci când în același timp operator se practică și excizia tumorii și introducerea unui expander sau a unei proteze definitivă.
Reconstrucția tardivă este cea care se practică la un interval de timp (luni-ani) de la mastectomie. Ea se poate face cu un expander care se ține câteva luni după care se înlocuiește cu proteză definitivă.
Despre proteze
În cazul chirurgiei oncoplastice se pot folosi mai multe tipuri de reconstrucție: a) expandor tisular(balon de silicon) care se expandează progresiv și după obținerea surplusului tegumentar la un interval de aproximativ 2-4 luni se scoate și se înlocuiește cu o proteză definitivă. b) expandor de tip BECKER având două compartimente, un compartiment la exterior cu gel și în interior cu ser ce poate fi expandat(umplut progresiv la un interval de 7-10 zile) și care se poate să rămână definitiv. Materialul din care sunt confecționate protezele este siliconul, material care datorită biocompatibilității sale este cel mai des folosit pentru implante medicale.
Ce paciente pot beneficia de reconstrucția mamară?
De reconstrucția mamară tardivă poate beneficia orice femeie care a avut în antecedente o rezecție parțială sau totală a sânului în urma unei formațiuni tumorale maligne sau benigne.
Riscurile operației
Nu există operație care să nu implice un risc. Riscurile trebuie discutate amănunțit cu chirurgul și cu medicul anestezist, înainte de operație. În afara riscurilor pe care orice anestezie generală le implică, pot apărea infecții, hematoame și cicatrice inestetice, necroză tegumentară și nu în ultimul rând contractură capsulară (țesutul conjunctiv face o capsulă în jurul implantului care începe să se strângă). Este o complicație care nu ține de tehnica chirurgului și calitatea protezei ci de reacția particulară a pacientei.
Unele femei spun că au o hiper sau hipoestezie (hiper sau hiposensibilitate). Se pot întâlni suprafețe mici de amorțeală în apropierea inciziei. Aceste simptome dispar de obicei în timp, dar pot fi și permanente la unele paciente.
Ocazional, implantele se pot sparge și pot curge. Spărturile pot apărea ca rezultat al unor accidente și, în foarte rare situații, chiar spontan. Dacă un implant salin se sparge, acesta se va dezumfla în câteva ore și serul va fi absorbit de corp fără nici o complicație.
Dacă la un implant umplut cu gel apare o ruptură, se pot întâmpla unul sau mai multe fenomene. Dacă învelișul se rupe dar capsulă din jurul implantului nu, s-ar putea să nu apară nici o modificare. Dacă se rupe și capsulă, în special după presiuni mari pot apărea astfel schimbări în formă sau fermitatea sânului. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie reintervenit și schimbat implantul.
Indicații preoperatorii
- este obligatoriu avizul medicului chirurg oncolog care a efectuat operația de excizie a tumorii sau al unui alt specialist din domeniu pentru a fi sigur că nu avem recidivă locală sau metastază la distanță;
- această metodă de reconstrucție de sân nu este indicată dacă pacientei i s-a făcut radioterapie post operatorie care practic modifică structura și elasticitatea tegumentului restant. Practic radioterapia nu este o contraindicație absolută decizia finală fiind luată de chirurgul plastician după un examen clinic minuțios.
- înainte de operație, trebuie efectuată o mamografie sau ecografie mamară;
- nu mâncați și nu beți nimic după miezul nopții înaintea operației;
- este interzisă administrarea aspirinei și a medicamentelor ce o conțin, cu 2 săptămâni înainte de operație;
- de regulă, operația trebuie făcută în afara perioadei menstruale;
- trebuie să anunțați chirurgul și medicul anestezist dacă aveți probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
- trebuie să anunțați medicul dacă purtați proteze dentare sau lentile de contact;
- dacă fumați, planificați-vă să vă lăsați cu cel puțin 1-2 săptămâni înainte de operație și nu vă apucați decât la minimum 2 săptămâni după operație;
- evitați să vă expuneți în exces la soare înainte de operație;
- nu urmați o dietă strictă înainte de operație deoarece poate întârzia vindecarea;
- dacă răciți sau faceți o infecție de orice fel, operația trebuie amânată;
Intervenția chirurgicală
Reconstrucția mamară se face, de regulă, sub anestezie generală și durează 1-3 ore. Incizia prin care se introduce proteza sau expanderul poate fi făcută la nivelul vechii cicatrici (postmastectomie) sau în cazul în care reconstrucția se face în același timp cu excizia formațiunii tumorale incizia este stabilită de către echipa oncoplastică.
În privința poziționării protezei față de mușchiul pectoral, de preferat să se poziționeze sub mușchiul pectoral.
Avantajele și dezavantajele acestor alternative în privința locului inciziei și poziționarea protezei trebuie discutate amănunțit în cadrul consultului preoperator. După operație se lăsă tuburi de dren pentru 24 de ore, pentru evitarea formării de hematoame care favorizează apariția capsulei contractile.
Dacă folosim o proteză Backer avantajul este că folosim o singură intervenție chirurgicală ne mai fiind necesară înlocuirea protezei acesteia cu o proteză definitivă.
Spitalizarea postoperatorie
Spitalizarea postoperatorie este între 1-3 zile, perioada în care se administrează antibiotice. Există un disconfort în primele 24-48 de ore, în special în cazul poziționării subpectorale, dar acest lucru se rezolvă prin administrarea de medicație antialgică și miorelaxantă.
Recuperarea postoperatorie
După externare firele se scot după 12 zile de la operație, acest lucru fiind rezolvat fără probleme și de medicul de familie al fiecăruia. Timp de 2-3 luni, trebuie purtat o contenție elastică(bandă elastică sau sutien) bine adaptat la noua formă și la noul volum al sânilor. De regulă, este bine să evitați eforturile fizice intense în primele 2-3 luni. În privința cicatricilor, până la 6 luni ele se roșesc și se umflă, iar după 9 luni – 1 an ele se aplatizează și se deschid la culoare. Se recomandă evitarea expunerii la soare pe o perioadă de 1 an de la operație, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor. Ele nu vor dispărea niciodată complet.
Menționăm că trebuie făcute controale periodice și ecografii de rutină la interval de 6 luni. De preferat să se evite efectuarea mamografiei datorită riscului de spargere sau rupere al expanderului sau al protezei.
Concluzii
Cel mai important lucru în ce privește această operație este dorința și decizia personală. Beneficiile emoționale și psihologice ale acestei operații sunt creșterea încrederii în sine, precum și reintegrarea persoanei aflată în preajma depresiei sau anxietății în viața de familie, în viața socială și profesională. Cu această operație avem o experiență de peste 150 de cazuri rezolvate până în prezent.