fbpx

Introducere

Uneori, chiar și după un somn profund, este greu să te simți trează și strălucitoare când vei vedea ochii obosiți, privirea căzută. Pielea căzută peste ochi și pungile de grăsime de sub ochi te fac să arăți mai obosit și mai în vârstă decât te simți în interiorul tău. Blefaroplastia (chirurgia pleoapelor) se practică din perioada anilor ’70, de atunci un mare număr de bărbați și femei beneficiind de rezultate excelente. Intervenția are ca scop îndepărtarea excesului tegumentar și grăsos aflat la nivelul pleoapelor superioare și inferioare. Acest exces de piele și grăsime duce la scăderea câmpului vizual, la apariția de riduri și pungi, conferind fizionomiei un aspect obosit. Blefaroplastia se poate face la nivelul pleoapelor superioare și inferioare separat sau împreună, în aceeași intervenție. De asemenea, ea poate fi asociată cu liftingul facial.

Ce pacienți pot beneficia de blefaroplastie?

De regulă operația se face la pacienți peste 35 de ani dar bineînțeles, dacă este cazul, se face și mai devreme. Operația este contraindicată în hipertiroidie, boli cardiovasculare, diabet și în afecțiuni oftalmologice cum ar fi dezlipirea de retină sau glaucomul.

Riscurile operației

Nu există operație care să nu implice un risc dar când operația este făcută de un chirurg plastician experimentat, complicațiile sunt rare și de obicei minore. Există diferențe foarte mari între pacienți în ceea ce privește capacitatea de vindecare, astfel că rezultatul nu este niciodată complet previzibil. Ca și complicații minore, poate apărea vederea dublă sau în ceață timp de câteva zile după operație. Dacă s-a îndepărtat mai mult tegument decât era necesar, poate apărea „ectropinul”, o retracție a pleoapelor inferioare care împiedică închiderea ochiului. Înainte de operație ar trebui consultat un oftalmolog care să vă verifice vederea și secreția de lacrimi.

Indicații preoperatorii

  • nu mâncați și nu beți nimic după miezul nopții înaintea operației;
  • este interzisă administrarea aspirinei și a medicamentelor ce o conțin, cu 2 săptămâni înainte de operație;
  • la femei, de regulă operația trebuie făcută în afara perioadei menstruale;
  • trebuie să anunțați chirurgul și medicul anestezist dacă aveți probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
  • trebuie să anunțați medicul dacă purtați proteze dentare sau lentile de contact;
  • dacă fumați, planificați-vă să vă lăsați cu cel puțin 1-2 săptămâni înainte de operație și nu vă apucați decât după minimum 2 săptămâni după operație;
  • evitați să vă expuneți în exces la soare înainte de operație, în special regiunea facială;
  • nu urmați o dietă strictă înainte de operație deoarece poate întârzia vindecarea;
  • dacă răciți sau faceți o infecție de orice fel, operația trebuie amânată.

Intervenția chirurgicală

Blefaroplastia se efectuează de regulă sub anestezie locală combinată cu o anestezie intravenoasă ușoară. Veți fi treaz dar insensibil la durere. Operația durează între 1 și 3 ore. De obicei se fac mai întâi pleoapele inferioare iar apoi cele superioare. Inciziile se fac la nivelul șanțului palpebral superior și imediat sub gene la pleoapele inferioare. Se separă tegumentul de mușchiul subiacent, după care se îndepărtează pungile de grăsime atât de la nivelul pleoapelor inferioare cât și a celor superioare. În final se excizează surplusul tegumentar și se face sutură. Dacă la nivelul pleoapelor inferioare există numai pungi de grăsime fără surplus tegumentar, se poate face o blefaroplastie transconjunctivală cu incizie în interiorul pleoapelor.

Spitalizarea postoperatorie

După operația de blefaroplastie este necesară o spitalizare de 1 zi pentru a rămâne sub supravegherea personalului medical, perioada în care se administrează antibiotice, profilactic și se aplică local pungi cu gheață.

Recuperarea postoperatorie

Firele se scot după 3-4 zile, acest lucru fiind rezolvat fără probleme de medicul de familie al fiecăruia. Edemul și echimozele persistă de regulă până la sfârșitul primei săptămâni. Majoritatea pacienților pot reveni la locul de muncă în aproximativ 10 zile. Timp de 2 săptămâni trebuie evitate activitățile solicitante, care pot ridica tensiunea arterială, fapt ce ar favoriza unele sângerări. Deoarece în primele luni persistă o ușoară sensibilitate la soare și vânt, se recomandă purtarea ochelarilor de protecție. Cicatricile pot rămâne cu o nuanță ușor roz până la 6-9 luni, în final devenind o linie albă foarte subțire.

Concluzii

Rezultatele pozitive ale blefaroplastiei se mențin ani de zile, îmbunătățind foarte mult aspectul estetic al pacientului, precum și confortul psihic.

Cum puteți beneficia de această intervenție

Programați-vă pentru o consultație la Prof. dr. Bratu.