fbpx

Introducere

Să recunoaștem: Nici un bărbat nu vrea să poarte sutien. Astfel de sâni crescuți la bărbați va face să vă simțiți neatractiv și vă veți pierde încrederea în sine. Fiecare bărbat știe că cel mai bun mod de a atrage o femeie este de a fi încrezător, așa cum poți câștiga această bătălie? Termenul de ginecomastie semnifică creșterea sânilor la bărbați, traducerea din limba greacă însemnând „sâni de femeie”. Ginecomastia poate afecta unul sau ambii sâni. Dezvoltarea sânilor la bărbat poate avea grade variabile: de la discret până la foarte evident. Cel mai frecvent ea se instalează la pubertate, la vârsta adultă fiind prezentă la 25-30% din populația masculină. Cea mai frecventă cauză a ginecomastiei este creșterea nivelului hormonilor estrogeni și scăderea celor androgeni. De asemenea, s-a observat o legătură între ginecomastie și administrarea unor medicamente (anabolizante), consumul de alcool, droguri și obezitate.

Ce pacienți pot beneficia de mamoplastia de reducție

Se poate opera la orice vârstă dar numai după un consult endocrinologic și efectuarea unei mamografii care va arăta dacă predomină țesutul gras sau țesutul glandular. Bărbații obezi nu trebuie operați decât dacă reușesc să mai scadă din greutate prin dietă. De asemenea, operația este contraindicată la alcoolici și la cei care consumă droguri.

Riscurile operației

Nu există operație care să nu implice un risc. Riscurile trebuie discutate amănunțit cu chirurgul și cu medicul anestezist înainte de operație. În afara riscurilor pe care orice anestezie generală le implică, pot apărea infecții, hematoame și cicatrice inestetice.

Indicații preoperatorii

  • nu mâncați și nu beți nimic după miezul nopții înaintea operației;
  • este interzisă administrarea aspirinei și a medicamentelor ce o conțin, cu 2 săptămâni înainte de operație;
  • trebuie să anunțați chirurgul și medicul anestezist dacă aveți probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
  • trebuie să anunțați medicul dacă purtați proteze dentare sau lentile de contact;
  • dacă fumați, planificați-vă să vă lăsați cu cel puțin 1-2 săptămâni înainte de operație și nu vă apucați decât după minimum 2 săptămâni după operație;
  • evitați să vă expuneți în exces la soare înainte de operație;
  • nu urmați o dietă strictă înainte de operație deoarece poate întârzia vindecarea;
  • dacă răciți sau faceți o infecție de orice fel, operația trebuie amânată.

Intervenția chirurgicală

Se face sub anestezie generală sau anestezie intravenoasă completată cu anestezie locală. Dacă excesul de țesut glandular este cauza primară a măririi sânilor, se va face o incizie pe marginea inferioară a areolei mamare după care se va exciza în bloc țesutul glandular, piesa fiind trimisă pentru examen histopatologic. Se va lăsa un tub de dren pentru prevenirea hematoamelor și seroamelor. Dacă principala cauză a ginecomastiei este excesul de grăsime, atunci ginecomastia se va corecta prin lipoaspirație.

Spitalizarea postoperatorie

Spitalizarea postoperatorie este de regulă de 1-2 zile, perioada în care se administrează antibiotice. De regulă, după 2 zile se scot tuburile de dren.

Recuperarea postoperatorie

După externare, firele se scot după 12 zile de la operație, acest lucru putând fi rezolvat fără probleme de medicul de familie al fiecăruia. După operație trebuie purtată o bustieră timp 2-3 săptămâni. Se recomandă evitarea loviturilor în zona operată și, în general, va dura aproximativ 1 luna până vă veți putea relua activitățile obișnuite. În privința cicatriceilor, până la 6 luni ele se roșesc și se umflă iar după 9 luni – 1 an ele se aplatizează și se deschid la culoare. Se recomandă evitarea expunerii la soare timp de 1 an de la operație, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor.

Concluzii

Operația de corecție a ginecomastiei poate îmbunătăți înfățișarea și încrederea în dumneavoastră. Rezultatele procedurii sunt semnificative și permanente. Dacă așteptările sunt realiste, sunt șanse să fiți satisfăcut de nouă înfățișare.