Mastectomia profilactică - detalii operație

Mastectomia profilactică – detalii operație

Mastectomia subcutanată profilactică este o intervenție chirurgicală care constă în îndepărtarea țesutului glandular la nivelul unuia sau a ambilor sâni, pentru reducerea riscului de apariție a cancerului de sân. Identificarea unui risc ridicat nu înseamnă că sigur veți face cancer de sân. Tot ce înseamnă este că probabilitatea de a dezvolta boala este de câteva ori mai mare decât a unei femei cu risc mediu. Înțelegerea nivelului individual de risc vă poate ajuta să cântăriți opțiuni pentru strategii eficiente de reducere a riscurilor.

Cine poate lua în considerare mastectomia subcutanată profilactică pentru a reduce riscul de cancer mamar?

Acest tip de intervenție se pretează la:

1. Persoane care au cancer mamar la sânul controlateral

Dacă aveți nevoie de mastectomie la un sân din cauza diagnosticului de cancer mamar și aveți un risc înalt de apariție a cancerului la celălalt sân pe baza unui istoric familial puternic, sau a unui test genetic, puteți decide să îndepărtați țesutul mamar din ambii sâni cu posibilitatea de reconstrucție imediată.

2. Istoric familial al cancerului de sân

Dacă mama sau sora dvs a suferit de cancer la sân, este posibil să aveți un risc crescut. Dacă mai mulți membrii de familie pe parte maternă sau paternă suferă de cancer de sân sau ovar, riscul poate fi și mai mare.

3. Rezultatul pozitiv din testarea genelor

Testele genetice pot identifica mutația genelor precum BRCA 1 și BRCA 2, care măresc substanțial riscul de cancer de sân sau alte forme de cancer. Dacă aveți un istoric familial puternic de cancer mamar, ar fi indicat să luați în considerare să vă faceți aceste teste genetice.

4. Modificări de sân care cresc semnificativ riscul de apariție a cancerului

Este posibil ca, la o biopsie, sub ghidaj ecografic, să fiți diagnosticată cu celule anormale în glandele care produc lapte, o afecțiune cunoscută ca și carcinom lobular insituu. CLIS nu este cancer, dar este un marker al unui risc crescut de a dezvolta cancer la ambii sâni. Dacă aveți un istoric familial puternic de cancer mamar și un istoric personal de CLIȘ, mastectomia profilactică poate fi o opțiune pentru a vă gestiona riscul.

5. Terapia cu radiații

Dacă ați avut o radioterapie la nivelul pieptului la vârste cuprinse între 10 și 30 ani, aveți un risc crescut de a dezvolta cancer de sân.

6. Sânii denși

Țesutul mamar mai dens este asociat cu cancer de sân. În principal, trebuie să avem în vedere că este foarte greu pentru un medic radiolog să aprecieze o formațiune carcinomatoasă în acest tip de sân la ecografie mamară.

Dacă dvs considerați că aveți unul sau mai mulți factori de risc enumerați mai sus, puteți să vă adresați clinicii nostre pentru a decide împreună dacă puteți beneficia de acest tip de intervenție.

Echipa nostra se bazează pe o colaborare strânsă între medicul chirurg plastician, medicul oncolog și medicul radiolog, special pregătiți în acest domeniu pentru a vă consilia conduita terapeutică.

Dacă alegeți, totuși, să optați pentru o intervenție de mastectomie subcutanată profilactică, sânii pot fi reconstruiți imediat cu ajutorul unor implanturi mamare, cu țesut autolog din altă parte a corpului său cu tehnica combinată. Modalitatea și abordul pentru mastectomie subcutanată profilactică se hotărăște individual, după caz, precum și tehnica de reconstrucție imediată.

Mastectomia profilactică reduce riscul de a dezvolta cancer la sânul controlateral cu 90-95%.

Având o mastectomie nu garantează că nu veți dezvolta niciodată cancer la sân, deoarece în timpul intervenției chirurgicale nu putem îndepărta tot țesutul mamar. Totuși, o mare parte de țesut mamar fiind scos, riscul se reduce proporțional cu țesut mamar îndepărtat.

Riscurile de intervenție chirurgicală de mastectomie subcutanată profilactică sunt:

  • sângerare sau hematom
  • infecție
  • durere
  • necroza de areola
  • complicații specifice pentru metoda aleasă de reconstrucție (proteză, lambou rotat sau liber transferat, etc).