Tehnicile de chirurgie estetică au evoluat, având la origine tehnici de chirurgie reconstructivă; multe din procedurile aplicate în prezent pe scară largă pentru îmbunătățirea aspectului estetic, au început ca soluții pentru probleme reconstructive. Relația dintre cele două tipuri de proceduri este foarte strânsă și de aceea chirurgii plasticieni experimentați în chirurgia reconstructivă au deja o bază foarte solidă în abordarea operațiilor estetice.
Chirurgia estetică este o ramură a chirurgiei plastice care are ca scop ameliorarea aspectului estetic al corpului omenesc, aceasta însemnând fie corectarea unor deficiențe morfologice constituționale sau dobândite, fie îndepărtarea semnelor de îmbătrânire.
Pacienții care se adresează chirurgiei estetice sunt persoane sănătoase, care doresc o îmbunătățire a calității vieții personale sau socio-profesionale.
Oamenii cu o bună imagine personală sunt mai eficienți în activitatea lor, sunt mai siguri pe ei și interacționează pozitiv cu ceilalți. Mulți oameni au funcții în care felul cum arată este important, chiar dacă nu sunt persoane publice. Oamenii sunt judecați, cel puțin într-un anumit grad, după felul cum arată. O înfățișare tânără și plăcută pe lângă faptul că îți redă încrederea în sine poate fi și un mijloc de a rămâne competitiv.
Încrederea în sine este o condiție esențială pentru sănătatea și reușita noastră în viață!
Serviciile chirurgicale reclamă o calitate deosebită și o mare responsabilitate din partea celor care o practică. Pe lângă o solidă experiență în domeniul chirurgiei reconstructive, chirurgii plasticieni care desfășoară și activitate în domeniul chirurgiei estetice trebuie să dea dovadă de un discernământ deosebit și conștiința profesională pentru stabilirea corectă a indicațiilor. Chirurgul trebuie să explice corect pacientului, posibilitățile reale și riscurile ce decurg din astfel de intervenții chirurgicale.
Pacientul trebuie să înțeleagă că nu există intervenții chirurgicale miraculoase și că orice intervenție chirurgicală cosmetică are avantaje și dezavantaje, în relație directă cu indicația operatorie, cu experiența chirurgului, cu tehnică și materialele utilizate, depinzând în mare măsură și de particularitățile individuale.