fbpx

Renumitul chirurg estetician Tiberiu Bratu: „Degeaba le spun tinerelor că mai bine sunt albe și sănătoase decât bronzate și cu melanom“.

Tiberiu Bratu, cunoscutul medic estetician din Timișoara, susține că a crescut enorm de mult numărul bolnavilor de cancer de piele.

Medicul Tiberiu Bratu, primul chirurg plastician din zona de vest a României, se confruntă în clinica sa, cu numeroase probleme, ce nu țin doar de înfrumusețare. Bratu susține că una din problemele grave cu care se îndreaptă pacienții la el se referă la diferite leziuni și semne de pe corp. Medicul atrage atenția că nu este de joacă cu acestea, pentru că în ultimii ani a crescut veritiginos numărul bolnavilor de melanom. Asta înseamnă cancer de piele.

“Dacă apare o cea mai mică leziune tegumentară pigmentată trebuie să se consulte un dermatolog. Sunt persoane care au foarte multe formațiuni pe piele. Genetic. Atunci trebuie să își găsească un dermatolog competent, care să le facă o hartă a acestor leziuni. Când trebuie să ne speriem? și când poate să capete potențial malign? Atunci când face un cerc roșu în jurul ei, când devine puriginoasă, începe să mănânce, când își modifică forma și dimensiunea. Obligatoriu se merge la dermatolog, pentru că trebuie făcută operația. Este o vorbă din bătrâni care spune: nu te opera maică, pentru că o să mori. Se lăsă formațiunile astea să evolueze până la melanom malign. Rata de supraviețuire este de cinci ani, chiar dacă se operează”, a declarat Tiberiu Bratu.

Medicul susține că această boală apare acum și la persoane foarte tinere, la copii, în special din cauza expunerii la soare, din cauza stratului de ozon, dar și datorită solarului, în cazul femeilor.

„Operația în timp util, înainte să dea în metastază, nu e dificilă. Poate să fie banală. Dar la romani există o lipsă de cultură medicală minimă, nu se discuta la televiziuni, la radio, în presă. Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să dea importanța acestor probleme. Cancerul melanom este unul din cele mai agresive tumori în general. Trebuie să avem grijă și să ne ducem din timp la medic”, a mai spus Bratu.

Acesta afirmă că de multe ori primește pacienți la chirurgie plastică care se duc cu formațiuni tumoroase foarte mari. “Nu îți vine să crezi. Vin cu tumori cât jumătate din față. îl întreb, „domnule când a apărut asta?”. El răspunde, „acum 20 de ani”. Există tumori care dacă sunt operate în limite de siguranță, omul este vindecat. Melanomul numai dacă este operat în fază zero este vindecat. Dar foarte puțini vin în această fază incipientă. Când am venit eu în Timișoara, în 1987, operam un melanom la doi ani. Acum operam un meloanom aproape săptămânal. și solarul e de vină. Degeaba le spui doamnelor să nu meargă. Le spun că mai bine albă și sănătoasă, decât bronzată și cu melanom. Dar degeaba”, a explicat Bratu.

Articolul a apărut în ziarul Adevărul.