Liftingul (ridicarea) sanilor (mastopexia)

O sarcina ulterioara risca sa strice rezultatul mamopexiei?

Nici un chirurg nu poate promite un rezultat stabil in timp. Daca modificarile hormonale au dus la modificari ale glandei in sarcinile anterioare, atunci evolutia poate sa se repete dupa o noua sarcina. Daca volumul glandei dupa mamopexie este diminuat, atunci variatiile de volum suferite de glanda mamara in cursul urmatoarei sarcini vor fi mai mici. In plus, o noua corectie de ridicare a sanului nu necesita cicatrici suplimentare, urmand a se face pe acelasi traiect.

Se poate alapta dupa o interventie la sani?

Da. Nu sunt intrerupte conexiunile dintre mamelon si glanda mamara iar tesutul glandular restant este suficient pentru secretia lactata. Aceasta este influentata doar hormonal, dupa nastere.

La cat timp dupa nastere se poate face operatia?

Dupa 6 luni involutia glandulara este terminata, astfel ca se poate face o interventie de ridicare de sani.

Exista risc de cancer la san?

Nu. Dupa o mamoreductie este mai putin tesut glandular, dar riscurile sunt mai mici, iar tesutul glandular excizat este analizat morfopatologic. In cazul unei suspiciuni se recomanda examinarea ecografica periodica.

Se poate micsora dimensiunea mameloanelor?

Da, se urmareste intodeauna armonizarea diametrului compexului areolo-mamelonar cu noul volum si noua forma a sanului, astfel ca el se va reduce in dimensiuni odata cu excizarea surplusului tegumentar si glandular.

Cum vor fi cicatricile?

Cicatricile vor avea o forma de ancora, fiind circulare in jurul areolei mamare, apoi o cicatrice verticala pornind de la polul inferior al areolei cu o lungime intre 5-7 cm in functie de marimea sanului si o cicatrice orizontala in noul sant submamar.
Procesul cicatrizarii dureaza in timp si necesita ingrijiri postoperatorii astfel ca cicatricile sa se amelioreze in cca 80 % in 18- 24 de luni.

Este necesara purtarea sutienului dupa o operatie la san?

Da, este necesara purtarea unei bustiere in primele luni pentru mentinerea glandei repozitionate pe torace intr-o pozitie stabila, astfel ca sa se produca o buna cicatrizare interna a tesuturior, precum si ulterior pe parcursul vietii glanda trebuie sustinuta de un sutien astfel ca maturarea cicatricilor sa se faca frumos si sa nu fie alterata de tractiuni ale pielii sub greutatea glandei.